uitvaarten

Een Laatste Groet: Creatieve Uitvaarten voor Unieke Persoonlijkheden

Uitvaart kosten

Uitvaart kosten berekenen? Bij de organisatie van een uitvaart moet er ook aan de kosten worden gedacht. De kosten voor een begrafenis kunnen snel oplopen en daarom hebben veel mensen een uitvaartverzekering. Heb je die niet? Laat dan je uitvaart begeleiden door een ervaren uitvaartverzorger zoals het afscheidsbureau. Een basis uitvaart, met enkel de basiskosten, een standaard kist, een klein aantal gasten en een korte plechtigheid kost al gauw tussen de €4.000 en de €6.000. De basiskosten van een crematie zijn opgebouwd uit de opbaring, de laatste verzorging van de overledene, de bezorging van de kist, het transport van de overleden persoon naar de uitvaartplechtigheid en het crematorium, het gebruik van de ruimte voor de plechtigheid, de crematie of begrafenis zelf en administratieve kosten. Daarnaast kunnen de kosten van een uitvaart al snel stijgen door persoonlijke wensen die je zo gek niet kunt bedenken. Denk bijvoorbeeld aan kosten zoals een bijzondere kist, de dragers bij de kist, de rouwkaarten, een rouwadvertentie, de bloemen, verzorging van hapjes en drankjes en muziek bij de rouwplechtigheid. Daarnaast kunnen er andere eisen en wensen van de overledene en de nabestaanden zijn die al snel erg duur worden. Afgelopen jaar kostte een gemiddelde uitvaart in ons land €7.500. Als er geen uitvaartverzekering is moeten de familie deze kosten zelf moeten betalen. Wanneer het een optie is worden deze kosten betaald uit de erfenis, het geld wat de overledene had. De kosten voor een begrafenis zijn vaak duurder dan de kosten voor een crematie omdat de begrafeniskosten ook deels bestaan uit grafkosten. Deze kosten zijn in elke gemeente anders en liggen tussen de €800 en €7.000. Grafkosten zijn de kosten die je betaalt voor het begraven en de rechten om een graf te huren op een begraafplaats. Dit geeft recht op een plek op de begraafplaats voor een vastgestelde tijd, in de meeste gevallen 10 tot 30 jaar. Na een bepaalde tijd zul je opnieuw grafkosten moeten betalen als je wilt dat het graf blijft bestaan. Als je zelf onvoldoende spaargeld hebt is het slim om een uitvaartverzekering te nemen. Dan ben je ervan verzekerd dat de kosten voor een basis uitvaart worden betaald en dat jouw nabestaanden niet zelf deze hoge rekening hoeven te betalen.

Uitvaarten voor kinderen verzorgen

Ook gebeurt het soms dat er een baby of kind overlijdt. Ook in dat geval moet er een afscheid geregeld worden. Het regelen van een kinderuitvaart is een hele zware taak. Het leven van een overleden kindje is altijd veel te kort geweest en is daarom misschien wel extra moeilijk en verdrietig om te plannen. Ook past een gewone uitvaart ook niet goed bij kinderen, want het vaak voelt alsof een gewone dienst voor volwassenen bedoeld is. Bij het organiseren van een kinderuitvaart wordt er gekeken naar de speciale wensen van de familie en misschien ook vriendjes en vriendinnetjes. Vaak wordt een overleden kindje langer thuis gehouden waar iedereen in alle rust afscheid kunt nemen en waar je het verlies met je dierbaren kunt delen. Ook wordt er vaak rekening gehouden worden met vriendjes uit de klas of van een sportvereniging. Uitvaartverzorgers gespecialiseerd in kinderuitvaarten snappen precies hoe ze hiermee om moeten gaan en zullen je ondersteunen bij al deze beslissingen die je moet nemen. Ook voor de uitvaart van een kind, baby of stilgeboren is er de keuze uit cremeren of begraven. Op een aantal begraafplaatsen is een bijzonder kinderhofje waar alleen graven voor kinderen te vinden zijn. De uitstraling van dit stuk begraafplaats is meestal wat lichter dan de sfeer op een gewone begraafplaats. Een kinderuitvaart is vaak goedkoper dan de kosten voor een gewone uitvaart. Ook zijn zowel een kinderbegrafenis als een kindercrematie meestal minder duur dan een begrafenis of crematie voor volwassenen.

Uitvaarten

Wanneer een dierbare is overleden is het nodig om het afscheid te organiseren. De uitvaart is het totaal van activiteiten en plechtigheden na het overlijden van iemand. Meestal wordt er gedacht dat de uitvaart slechts bestaat uit de crematie of de begrafenis, maar de uitvaart is dus het geheel wat er moet gebeuren bij het overlijden van een persoon. Onderdeel van de uitvaart is onder andere de plek van de afscheidsdienst, het type uitvaart, de bijeenkomst, het condoleren, het verzorgen en opbaren van de overledene, de uitvaartkist, het vervoer, de muziek en de uiteindelijke begrafenis of crematie. Wanneer er gekozen wordt voor een begrafenis zal men de overledene begraven. Hier wordt na een tijdje een steen bij gezet en je kunt de begraafplaats bezoeken. Bij een crematie wordt de overledene in de kist in een oven tot as verbrand. Zijn of haar as zal na 1 maand tijd met de nabestaanden mee naar huis gaan. De nabestaanden kunnen dan bepalen wat er met de as gebeurd, zoals bijvoorbeeld uitstrooien of thuis bewaren. Het uitstrooien van de as van een overleden persoon is wel aan verbonden aan regels, dit mag niet zomaar op elke plek gedaan worden. Als je voor de moeilijke taak wordt gesteld om een uitvaart voor een overledene te plannen is het wel zo prettig om een uitvaartverzorger om hulp te vragen. De uitvaartverzorger regelt en verzorgt de volledige uitvaart en geeft adviezen aan de nabestaanden. Er komt, naast het gemis, enorm veel op de familie en vrienden af in de tijd na een overlijden dat de hulp van de uitvaartverzorger zeer welkom maakt. Zoek jij een uitvaartcentrum Leiden? Neem dan snel contact met ons op zodat wij hier alles voor u kunnen verzorgen. Dan bent u verzekerd van een persoonlijke en fijne uitvaart.